Presentation

Frågor och svar

Betalning

Kan jag dela upp min faktura om jag använder det betalningsalternativet?

När du får din faktura så kommer det att stå ett lägsta belopp att betala på fakturans inbetalningskort. Om du betalar mindre än hela beloppet kommer du påbörja ett avbetalningsförfarande. Observera villkoren som framgår på fakturan. Beroende på fakturans totalbelopp kan denna lägsta summa variera. Om du väljer alternativet "Delbetalning" efter att du lagt in ditt personnummer kan du välja att dela upp betalningen räntefritt 3, 6 eller 12 månader . 

Allmänt

Ta proffsiga bilder med mobilkameran, tips

Ta proffsiga bilder i pisten

Med mobilen i hand är det enkelt att fånga ögonblicken i snön, här kommer några tips för bättre bilder.

Det är alltid roligt att föreviga semestrarna och spara dem för att kunna återuppleva de bästa minnena. Med moderna smartphones är det enkelt att ta bra bilder utan att behöva göra många inställningar. Det ger möjlighet att fokusera på motivet i stället för att tappa bort sig i alla inställningar.
Försök att ta närbilder i stället för många personer på avstånd, det ger mer liv i bilderna. Ta gärna med både förgrund och bakgrund som ger mer djup i bilden.

Använd ofta detta så blir bilderna skarpa 
För att ställa skärpan på rätt ställe kan du peka på den del i bilden du vill ha skärpa på, håll sedan telefonen stilla och ta bilden.
Samma sak om motivet står framför en ljus bakgrund eller ett fönster, tryck med fingret på den del av motiv du vill ha bäst exponerat och ta bilden, du slipper nu mörka spökfigurer framför ett fönster eller vit snö.

Få med allt i bilden
En rolig finess är ”Panorama” som kan väljas i menyraden på skärmen. Tryck på denna och lägg telefonen horisontellt. När du tryckt av vissas en pil på skärmen, rör då kameran långsamt åt sidan så att pilen följer den streckade linjen tills den stannar. Du har nu tagit en 180 graders vidvinkelbild.

Bättra på vid svåra situationer
Läget ”HDR” som finns på alla våra smartphones är bra att använda när man har besvärliga ljusförhållanden med många mörka och ljusa partier, kameran tar då flera bilder som den sätter samman till en, resultatet blir en bättre exponerad bild. Håll kameran stilla när du använder HDR inställningen.

Effektfullt när motivet rör sig
”Rörelsespårning” är en annan finess på våra telefoner, tryck och håll kvar fingret på en person eller något du vill följa i bilden, nu kommer det upp en grön ruta på den del i motivet du tryckte på. Kameran kommer att följa motivet och det är bara att vrida telefonen så följer inställningarna med. Perfekt att följa någon i skidbacken.

Om det är kallt ute, försök hålla telefonen i innerfickan så att den inte blir för kall, batteriet kan slå av vid ca -10 grader. Om telefonen blivit mycket kall vänta en stund med att använda den när du kommer in, det kan bildas kondensfukt inuti som då kan skada delar i telefonen.
 

Telia har svårt att ansluta till internet via mobilnätet

Telia har svårt att ansluta till internet via mobilnätet

Det verkar som att de olika SIM-korten ibland pekar på olika ”Åtkomstpunkter”
Om det inte fungerar första gången, prova att byta åtkomstpunkt:
Inställningar-> Nätverk-> Mobilnätverk->Avancerat->Åtkomstpunktens namn(APN)-> Välj här antingen
Alltele Internet, Halebop Internet eller Telia online.
Varför SIM-kortet inte pekar på samma APN vet vi inte och har inte lyckats få något besked från Telia heller….
Glöm inte slå på "Mobildata" mellan ändringarna.

Är det någon skillnad mellan programmet i Doogee-telefonerna, jämfört med Samsung, Sony eller LG?

Grundprogrammet i våra telefoner är fullt licensierad Google Android  alltså samma som hos de flesta Androidtelefoner. Men tillverkarna gör ofta egna anpassningar - även Doogee. De finesserna beskrivs under varje modell. Flera av dem är unika och har mycket smarta funktioner.
Vissa ikoner kan också vara designade av tillverkaren för att bli mer attraktiva. Bank-ID och alla vanliga appar fungerar som vilken annan mobil från de stora tillverkarna. 

Finns det svensk bruksanvisning till telefonerna ?

Vi har gjort en snabbguide på svenska som täcker de viktigaste funktionerna och för att komma igång. Själva programvaran i telefonerna görs av Google och Google har valt att inte göra någon komplett översättning till svenska. Jämför Microsoft till datorerna. 
Menyerna är dock på svenska och det mesta är inga problem att förstå.Det kan förekomma enstaka engelska ord lite djupare ner i menyerna.  Man kan sedan ladda ner appar för att göra olika saker och då är det apptillverkaren som står för översättningen. Det är därför omöjligt att hålla en svensk manual uppdaterad, vi vet inte vilka funktioner man har valt att ladda ner. 
 

Batteriet tar slut snabbt, vad kan jag göra?

Telefonernas skärmar blir bara större och större, samtidigt bygger vi in fler funktioner och appar som ständigt söker efter meddelanden och mail. Detta gör att vi också använder telefonerna oftare och längre varje gång. Man tittar på film, läser tidningen och surfar mm. 
Samtidigt vill vi att telefonerna skall vara lätta, tunna och enkla att ta med, en svår kombination allt detta. 
Batterierna har utvecklats och blivit bättre men har alltid en begränsning, Perifa har telefoner med olika kapacitet på batterier, se tekniska data. 

Den största förbrukaren är skärmen, sänk ljusstyrkan på skärmen, det brukar räcka med halva ljusstyrkan. Om man inte alltid använder Bluetooth och WIFI kan de stängas av. Om man använt flera appar och inte avslutat dom ligger dom och arbetar i bakgrunden och tar upp minnet. De förbrukar också energi. Stäng dem genom att trycka på hemknappen och håll den inne, då kommer de appar upp som är igång. dra dem åt höger så stängs de av. 
Vissa appar vill uppdatera sig regelbundet (mail, Facebook, Instagram, tidningar m.fl. ) Det påverkar batteritiden negativt. Gå till Inställningar ->Ljud och avisering -> Avisering-> Appaviseringar-> här kan man klicka bort aviseringarna.
Det finns också möjlighet att se vilka funktioner som drar mest: Inställningar -> batteri -> här visas fördelningen av batteriförbrukarna. Klickar du på raderna visas ytterligare information. 
Alla telefoner idag har en "aktiv" sändareffekt. Om signalen är svag ökar telefonen sändareffekten och minskar den vid stark signal, detta minskar batteritiden i områden med sämre täckning. 
Använder man dubbla SIM-kort är det som att två telefoner skall dela på batteriet, detta påverkar också batteritiden.
Om man vill vara på säkra sidan kan man ta med en sk. Powerbank som är en portabel laddare, se under "Mobiltillbehör" 
Många gratis virusappar och sk. boost appar drar extremt mychet energi, även när telefonen är i viloläge, undvik dessa, de behövs inte. De gör dessutom telefonen långsammare. 
Om du redan tagit ner sådana, gå till inställningar -> appar -> klicka på appen -> avinstallera.

Batterier är förbrukningsvaror och bytes när de blir gamla, Perifa har reservbatterier, se under "mobiltillbehör" på hemsidan. Kontakta oss för de modeller som har fast batteri. 

Om telefonerna

Hur fungerar "Dubbla SIM-kort?"

Dubbla SIM-kort är mycket praktiskt om man vill skilja på arbete och privatliv. Det kan också vara så att man ofta reser utomlands och kan då ha detta lands SIM-kort i telefonen och slippa höga ”Roaming” räkningar.

Telefonen passar ett 3G / 4G nät i taget, man ställer alltså in vilket SIM-kort man vill surfa snabbt från, det andra tar emot och skickar samtal och meddelanden (2G nätet) Vill man tillfälligt ändra det går det snabbt och enkelt via menyn.
När det ringer ser man tydligt vilket SIM-kort som ringer, bakgrunden har olika färg som kan väljas.
OBS, för modellerna S60, Mix, BL5000, Y7 Plus och MIx2 passas ett 3G nät och ett 2G/3G/4G nät samtidigt, dett gör att man även kan använda operatören Tre och dess samarbetspartner Hallon och Wifog på andra SIM-kort platsen. 

Telefoner med dubbla SIM passar samtal på bägge korten samtidigt, om det ena är upptaget med samtal och det kommer ett samtal på det andra kortet ges signalen ”Inget svar” eller ingen hemma. Man kan då ha ställt in mobilsvaret så att det går in och tar ett meddelande.

När man ringer ett samtal finns möjlighet att välja:
1: Alla samtal från kort 1
2: Alla samtal från kort 2
2: Fråga varje gång vilket kort samtalet skall ringas med
Samma funktion också för SMS. 

Olika telefonmodeller har olika storlek på SIM-korten, se under tekniska data för den modell du är intresserad av. 

P.S. Om du har Tre, Wifog eller Hallon , se under denna rubrik här på "vanliga frågor" 
Exempel på hur det ser ut i menyn:

Datatrafiken (Surf) fungerar inte?

Börja med att sätta in SIM-kortet och var noga vilket håll det placeras, se ritningen i telefonen och avfasningen på kortet. .
Gå till Inställningar -> Nätverk och internet-> Dataanvändning -> Välj det SIM-kort du vill surfa med -> klicka i Mobildata på, nu bör det fungera. 
 

Hur laddar jag bäst telefonbatterierna?

Några tips för att förlänga livslängden på batterierna
Vissa tips kan vara lite opraktiska och bör endast tas som en information

Ladda ofta

Tidigare var rådet att ladda ur batteriet innan de laddades upp igen, detta gällde för de gamla NiCad och NiMh batterierna. De moderna Litiumjon batterierna kan bäst laddas lite då och då.

Nattladda

Många laddar telefonen under natten för att vara säker på att den är full på morgonen, det är praktiskt men vill man maximera batterilivslängden bör man avsluta laddningen innan 100%, alltså inte ladda hela natten.

Håll batteriet svalt

Det är vanligt att man har ett plånboksfodral runt telefonen som försämrar kylningen av batteriet vid laddning. Batterierna mår bäst av att inte bli varma vid laddning så vill man maximera livslängden bör man ta av fodralet när telefonen laddas. 

Har ni garanti och service på de telefoner ni säljer?

Självklart är det ett års garanti på samtliga modeller, se under köpevillkor. Ta en titt på Doogee-presentationen, som du når högst upp på vår startsida, så får du veta mer om det och mycket annat.

Vilken storlek på SIM-kort passar till telefonen?

Det är olika för olika modeller. Titta under "Tekniska data”, för resp produkt.
Undvik att använda adaptrar från litet till stort SIM-kort eller tvärtom. Vissa adaptrar kan skada telefonens SIM hållare.   Du kan  enklast kontakta din operatör och be att få byta till rätt storlek, det brukar vara kostnadsfritt. 

Telefonen tappar SIM-kortet när batteriet kommer ner till 15% kvar.

Kontrollera "Power Saving Management"  och klicka på Power Saving Mode. Här kan man välja att stänga av 3G för att spara batteri vid en viss batteriprocent kvar. 
Om man använder Tre, Hallon eller Wifog som ENDAST sänder på 3G blir resultatet att telefonen kopplas ner. 
Kryssa inte i detta om du använder någon av dessa operatörer.